TERAPEVTSKO POSTENJE

Praznina je bistvena stvar.
Vse drugo pride naključno.
praznina prinese tvoji ljubezni mir,
vse ostalo je samo bolezen.
V tem svetu prividov
je ravno praznina tisto,
česar si želi tvoja duša.
– Rumi

Prvo postenje je odvisno od več dejavnikov:

  1. Koliko smo zakisani (sladkor, prigrizki, piškoti, meso, alkohol, cigareti).
  2. Koliko smo zasluzeni (mleko, mlečni izdelki, pšenica).
  3. Od vnosa različnih zdravil (antibiotiki, kemoterapija, analgetiki, antirevmatiki).

– in da smo na podvig resnično pripravljeni.

Najprej je potrebna konzultacija, pregled in posvet, na kateri naredimo diagnostiko po ajurvedi. Na podlagi konstitucijskega izračuna določim zelenjavo za juho, čistilne čaje, zelenjavne in sadne sokove. Razstrupljevalna terapija, ki jo dobite je izračunana glede na vašo konstitucijo. Seznanim vas z ustno higieno, kako skrbimo za kožo, etc. Za dolžino popolnega posta se vedno odločimo skupaj, kjer upoštevamo vaše psihofizične zmogljivosti. Predvsem pa koliko zalog ima telo, kajti med postom telo črpa energijo iz maščobnih celic.

Odločite se lahko za delni post (on-line), individualnen popolen post (on-line) ali Panchakarmo :

1.

21 DNEVNI DELNI POST (on-line)

Pri tem postu uživamo omejeno količino hrane, ki jo predpišem za vsakega posameznika posebej, glede na porušeno stanje doš – Vikriti. Izvaja se vodni klisir – Nirooha Basti, ki temeljito prečisti spodnji del črevesnega mikrobioma – debelo črevo.

2.

PANCHAKARMA

Pred Panchakarmo je priporočljivo savnanje ali parna kopel (Svedana) in oljenje telesa z nanašanjem zdravilnih olj, gheeja in zelišč (Snehana). To imenujemo Purvakarma ali predpriprava. Uživa se točno določena živila, ki so primerna pred izvajanjem Vamane in Virechane. Preden se postopka izvedeta je potrebno telo pravilno pripraviti, kar traja sedem dni. S tema dvema postopkoma se prečisti doša Kapha in doša Pitta. Po končani Vamani in Virechani se izvaja tudi klistir – Basti. Anuvasan Basti in Nirooha Basti sta ključnega pomena pri Panchakarmi.  Izvaja se tudi Nasya (izločanje toksinov skozi nos), ter Raktamokshana (izločanje toksinov preko krvi).

Dolžina Panchakarme je za vsakega posameznika nekoliko drugačna. Določi se glede na spol, težo, višino in neravnovesje – Vikruti. Ob prisotnosti parazitov se terapija deloma spremeni in dodamo še protiparazitno terapijo. Uporabljamo tradicionalna ajurvedska zelišča in ostale pripravke.

Tu si lahko preberete več o Panchakarmi: Kaj je Panchakarma?

3.

INDIVIDUALEN POPOLEN POST (on-line)

Za popolen post dobi posameznik postni protokol. 10-21 dni. Za dolžino se odločimo skupaj ob pregledu krvi in glede na psihofizične zmoglivosti posameznika. Pri teh postih popolnma ustavimo prebavo in uživamo samo tekočo “hrano”, čistilne čaje in adaprogene. Vsakodnevno se izvaja vodni klistir – Nirooha Basti in enkrat tedensko revitalizacijski klistir – Anuvasan Basti. Ob prisotnosti parazitov se terapija deloma spremeni in dodamo še protiparazitno terapijo.

  • Med postom uživamo tople zelenjavne juhe.
  • Toplo vodo, pripravljeno kot priporoča Ajurveda.
  • Čistilne čaje, ki iz telesa odvajajo nakopičene strupe.
  • Zelenjavne in sadne sokove. Ajurveda v času postenja ne priporoča svežih sokov. Pijejo se le določeni sadni sokovi v majhnih količinah, ki pomagajo pri razstrupljanju.

Prehrana po postu

Po postu je zelo pomemben prehod na trdo prehrano, ki mnogim povzroča več težav, kot postenje samo. Toliko časa kot smo se postili, toliko časa traja uvajanje v trdo hrano in stabilizacijo prebave. Po postni terapiji vam določim dieto, ki vključuje tridošna živila, ki so primerna za vaš energijski potencial. Navodila vključujejo tudi recepte, da v tem času počasi spreminjamo prehranske navade.

Terapevtski post je pomemben tudi za interakcijo s seboj. Zato se je dobro “oborožiti” z znanjem in orodji, da bo vaš prvi post nežen, prijazen in da boste v njem uživali. Protokol je sestavljen tako, da udeleženci ne čutijo lakote, ker je nivo sladkorja stabilen in telo ne pade v hipoglikemijo (padec sladkorja v krvi).

Želodec je mišica, ki se med postenjem počasi krči na velikost stisnjene pesti. Taka je njegova naravna velikost. Ko je želodec skrčen, postane postenje užitek. Vse pa je odvisno od toksinov, ki so se nabrali v medcelični, maščobnem in vezivnem tkivu ter koliko slabih bakterij je zasedlo vaše črevesje.

Fiziološki problemi med postom

Šele po treh dnevih, ko se iz jeter izločijo trigliceridi, (preproste maščobe, ki se kopičijo v jetrih in jim otežujejo previlno delovanje) se prične temeljito čiščenje telesa. Takrat nam celična inteligenca sporoči, koliko strupov se je dejansko nakopičilo v telesu. Toksini, ki so vezani na maščobno tkivo, se topijo kasneje. Zato je potrebno slediti protokolu, da se strupi čimpreje izločijo. Preko urina, klistirja, znoja in preko jezika.

Zaradi “prebujenih” strupov se pri nekaterih lahko pojavljajo glavoboli, nespečnost, slabost, razdražljivost, bolečine v mišicah, bokih in kolkih. Lahko se pojavi stiska in strah kaj se v telesu dogaja. To so le stranski pojavi razstrupljanja in brez tega žal ne gre, zato je pomembno, da smo v stiku, da vam odgovorim na morebitna vprašanja.

Klistir – Vasti je neobhoden

“Vasti is half treatment.” Klistir je pol tretmaja.
– Dr. Milind Sajjanwar – ajurvedski zdravnik

Ko ustavimo prebavo, gremo običajno prvi dan posta še zadnjič na blato. Potem se peristaltika oziroma prebava ustavi. V debelem črevesju ostane še 2 kg blata, odvisno od konstitucije, ki mora iz telesa. V nasprotnem primeru se v črevesnem mikrobiomu ustvari “ekonom lonec” toksičnih bakterij. Ti ostanki naše telo zastrupljajo, namesto da bi se čistilo. Zaradi tega je klistir neobhoden vsak dan postenja. Kako se ga pravilno izvaja in s kakšnimi dekodacijami, je napisano v postnem protokolu.

Bilka Baloh in njen mentor dr. Milind Sajjanwar – ajurvedski zdravnik

Ustna higiena

Med postom je potrebno skrbeti tudi za ustno higieno, kajti strupi se izločajo tudi preko jezika, ki iz dneva v dan postaja obložen z belimi oblogami, pa tudi zobje postajajo “kosmati”. To pomeni, da so se toksini “nalepili” na sklenino. Jezik je zemljevid presnovnih organov. Vsak del jezika nam sporoča, kje v telesu se je nakopičilo največ toksinov.

Strupi se ne izločajo samo preko jezika, urina, klistirja temveč tudi preko kože, ki je naš največji oživčen organ. Glede na konstitucijo, ki jo določim z diagnostiko, se odločimo za primerno oljenje telesa – samomasažo ali Abhyango. Olje povleče strupe iz površine kože, ki se naberejo tik pod povrhnjico.

Podpora in vodenje

Mentorstvo opravljam že 25 let. S strankami smo reševali najrazličnejše zdravstvene probleme. Dobro je, da se o tem pogovorite tudi doma (partner, družina, prijatelji…), da so vam v procesu v podporo. Namreč, ko se čisti telo, se čisti tudi naš um – čustva in duh. Malenkosti, ki jih običajno spregledamo, se med postenjem izostrijo in nas začnejo motiti. Zato je terapevtski post tudi mentalno čiščenje. Npr. neurejeni odnosi z določenimi ljudmi, umazanija v stanovanju, nerešeni problemi v službi, razmerju etc. Stranski učinki posta so pri vsakem posamezniku drugačni, zato je vsakodneven stik izjemnega pomena in hkrati podpora v procesu razstrupljanja. Več o tem si lahko preberete v rubriki pričevanja.

Čas in mir

Prvi post je smiselno izvesti v miru, da imate čas zase. Pomembno je, da ste v stiku s seboj, v tišini in da meditirate. Udeležence seznanim z eno boljših tehnik, kako umiriti um. Praksa je preprosta. Potrebna je le disciplina, vztrajnost in predanost.

Med postom telesa ne obremenjujemo z večjimi fizičnimi napori, saj notranji organi delujejo z polovično močjo. S polno paro delajo le jetra, ki čistijo kri in ledvica, ki pomagajo pri izločanju toksinov preko urina. Primerni so sprehodi, hitra hoja, joga, pranajama, meditacija, savna in plavanje. Telo mora počivati in mirovati.

Post je čudit naraven proses, ki nam pove in pokaže, s katerimi nerešenimi stvarmi se moramo v svojem življenju soočiti in jih rešiti. Jih ozavestiti. Post, kot telesno čiščenje hkrati pomeni tudi duhovno “čiščo”. Hrana je namreč najbolj grob reprezentant materialnega sveta, ki človeku vsakokrat preprečuje stike z višjimi svetovi, torej z njegovo metafiziko, o kateri danes verjetno nihče več ne dvomi.

image

Dr. Pradip Jamnadas je ustanovitelj in zdravstveni direktor kardiovaskularnih posegov in dela v osrednji Floridi že več kot 31 let. Dr. Jamnadas, je splošno priznan po svojih spretnostih v interventni kardiologiji in je bil več kot desetletje zaporedno nagrajen z nagrado “Orlando Top Doctor” s strani Orlando Magazine.

Cena se spreminja glede na vrsto razstrupljanja in dolžino terapije. Kontaktirajte nas in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.