NERAVNOVESJE

Bolezen je odsotnost zdravja, tako kot je tema odsotnost svetlobe. Zdravje je red, bolezen je nered. Po ajurvedi se vsako bolezensko stanje prične z vnetnim procesom, ki poteka po točno določenem, šeststopenjskem protokolu.

Če znamo poslušati svoje telo, potem »slišimo«, kadar v našem telesu nekaj ne deluje pravilno. Kadar je naš um v miru ne proizvaja smeti in toksinov. Takrat smo v harmoniji s svojo zavestjo in smo zdravi. V nasprotnem primeru zbolimo.

Naše telo je neverjeten “stroj” in zboleva počasi. Strupi se nalagajo v našem telesu skozi celo življenje, in se ustavijo na mestu, kjer je telo najbolj šibko. Zaradi oksidativnega stresa se poruši kislinsko bazično ravnovesje, ki je med glavnimi vzroki za številna degenerativna stanja. Sprožilec bolezni je prekomerna količina strupov, ki doseže kritično raven v trenutku, ko jih telo ne more več izločati po naravni poti.

Oksidativni stres

Toksini niso nič drugega kot prosti radikali, molekule, ki jim manjkajo elektroni. Ker so nestabilni iščejo elektrone v svojem okolju, da postanejo stabilni in s tem nevtralni. Manjkajoči elektron lahko dobijo od antioksidantov (vitamin C, provitamin A, vitamin E…) ali pa jih ukradejo molekulam zdravih celic, in jih s tem poškodujejo. Kadar zdravi celici odvzamemo elektron, povzročimo oksidacijo. Temu pravimo “oksidativni stres”.

Kaj je zakisano telo?

Zakisano telo ima spremenjene lastnosti rdečih krvnih telesc, ki našemu telesu dovajajo kisik. Tako spremenjene so manj elastične in izgubijo sposobnost spremembe zunanje oblike. Zaradi tega se lepijo v gruče in težje prehajajo skozi tanke stene kapilar. Zaradi povišane viskoznosti krvi se poslabša lokalna oskrba tkiv s kisikom. Pomanjkanje kisika v celicah ustvarja kislo okolje, ki je poglaviten dejavnik za nastanek bolezni. Kri zakisa meso, vsi mesni izdelki, vsa procesirana hrana, prigrizki, piškoti, pa tudi pšenica in kruh, ki je polen dodatkov. Jetra, ledvica in presnovni organi so na udaru, saj ne zmorejo presnoviti in izločiti nepresnovljene hrane.

Prisotnost kislega vzdušja oslabi delovanje telesa, hkrati pa poveča potrebo po mineralih. Pomanjkanje mineralov sili telo v izčrpavanje. Organi in tkiva se zaradi neprekrvavljenosti pričnejo hladiti, kosti izgubljajo kalcij, kostno maso in pojavijo se številne bolezni.

Prakruti – stanje ob rojstvu

Prakruti je odvisen od stanja naših staršev ob spočetju, od njihovega življenjskega sloga, prehranskih navad, stresa in genskega zapisa. Ta določa naše psihofizične lastnosti in funkcionalna vedenja. Načrt, ki ga nosimo v sebi je idealen za naše zdravje, počutje in osebno rast. Če ta zapis ostaja nedotaknjen in nespremenjen, smo zdravi in v ravnovesju. Ko se spremeni zaradi zunanjih dejavnikov (stres, nepravilen življenski slog, slabe prehranske navade …) telo ni več v homeostazi, zato zbolimo.

Vikruti – trenutno stanje

Vikruti se določi s pomočjo pulznega utripa in pregleda telesa.To stanje je odvisno od življenjskih okoliščin, rekreacije, prehranskih navad, meditacije, sprejemanja odločitev in pravilnega reševanja problemov ter odnosov med posamezniki. Notranji organi so pod nenehnim stresom vsakdana. Stres pa so odnosi. Interakcija s sebstvom in okoljem v katerem živimo. Kadar se imamo radi, se ne jezimo in nismo v nenehnem boju s seboj, potem tako delujemo tudi navzven, s svojo okolico. Vikruti se nenehno spreminja, preko dneva, med menjavanjem letnih časov in kadar smo v stresu.

Dokler smo mladi, naši organi in telo večinoma delujejo brezhibno. Problem se pojavi, ko z neustreznimi življenjskimi navadami in razvadami porušimo stebre našega zdravja. Kot odgovor na spremembe v okolju, se spreminja tudi kombinacija elementov v našem telesu in posledično se poruši imunski sistem – ravnovesje bakterij v črevesnem mikrobiomu.

Dokler sta Prakruti in Vikruti v harmoniji smo zdravi, ko se ravnovesje podre – zbolimo. Bolezen se izraža počasi, potem pa čez leta nenadoma izbruhne.

Naredimo nekaj zase in za preventivo svojega zdravja.

ČREVESNI MIKROBIOM

Črevesje je pozabljen organ.
– dr. Giulia Enders, znanstvenica

Črevesni mikrobiom je sistem sluzi v katerem se nahajajo dobre in slabe bakterije. Vse več se govori, da je črevesje pravzaprav pozabljen organ. Znanstveniki, ki ga podrobneje raziskujejo, mu pravijo lokomotiva našega psihofizičnega ravnovesja, saj v njem nastaja kar dve tretjini imunskega sistema.

Danes ni več dvoma, da se večina bolezni prične v črevesju. Slabe bakterije se zaradi neprimernih prehranskih navad, slabega življenjskega sloga, stresa in drugih škodljivih okoljskih dejavnikov prekomerno “namnožijo”. Pojavi se toksemija ali zastajanje strupov, ki neizbežno vodi v vnetni proces v določenem delu našega organizma.

Strupi so stranski pojav vsakega metabolizma, vendar jih telesna inteligenca sproti odvaja. Skozi kožo s potenjem, urinom in blatom. Ko tega ne zmore več, se izrazi bolezen. Znanstveno je dokazano, da 80 odstotkov bakterij človeku ne povzroča velike škode, 15 odstotkov je tistih, ki jih telo nujno potrebuje za dober imunski sistem, 5 odstotkov pa v telesu povzroča škodo, in zaradi njih zbolimo.

Tanko in debelo črevesje

Tanko črevesje je zadolženo za absorbcijo hrane in prehajanje vode ter soli. Debelo črevesje pa za tvorbo blata. Sluznica v debelem črevesu, ne izloča več prebavnih sokov, saj je prebava hrane v tem predelu že končana. Izloča le sluz, ki maže iztrebke in jim lajša prehod. Protitelesca v sluzi nas ščitijo pred raznimi bakterijskimi okužbami.

S terapevtskim postom, ki je daljši od sedem dni, če ga izvajamo pravilno in se protokolarno tudi klistiramo, slabe bakterije odstranimo, saj jim odvzamemo hrano, ki je potrebna za razmnoževanje in njihov obstoj. Kadar smo precej toksični proces traja veliko dlje. Posebej pomembno je obdobje po postu, saj razstrupljanje še vedno poteka. Ker smo ustavili proces prebave, vsakodnevno odvajanja blata včasih traja tudi več dni.

Kamor gre cesar peš

Vsakodnevno “kakanje” je za zdravje izjemno pomembno. Ajurveda govori o barvi, vonju, konsistenci in količini blata. Kdor ima trdo blato ali zapeke, ima težave z izsušenim debelim črevesjem. Napihnjenost, driska, trd trebuh in plini so spremljevalci težav v tankem črevesju.

Če odvajamo težko, težavo lahko rešimo s pomočjo pravilnega izbora živil, ki je točno določen za naše došno razmerje in terapevtskim vnosom živih kultur – probiotikov. Še bolje pa z naravno fermentirano hrano. Druga neprijetnost so driske, ki lahko vodijo v dehidracijo, sploh, kadar je driska prisotna več dni.

Spremljanje prebave in samega blata je zato zelo pomembno, še posebej kadar se ne počutimo dobro. Pogled v straniščno školjko nam zato lahko hitro razkrije marsikaj. Naj vam vsake toliko ne bo nič nerodno pregledati svoj “kakec”. Verjamem, da vas tega niso učili doma, je pa za naše zdravje pomembno in koristno.