DELAVNICE

Nebo vsem bitjem usodo skriva, razen predpisane strani, njihove zdajšnjosti.
– Alexander Pope (1688-1744), angleški pesnik in prevajalec, Esej o človeku

Delavnice, ki jih pripravljamo in vodimo, so nastale kot posledica predavanj in uživanja rastlinske prehrane v katero vključujemo doktrino Ajurvede. Pet tisošč let stara doktrina ni izključno veganska. Uživa se tudi ghee, panir in mleko. Življenski slog vidimo kot poslanstvo v skrbi za sočloveka, živali, naravo, pitno vodo in planeta nasploh. Na delavnicah uporabljamo lokalno in ekološko pridelano hrano, ki krepi zdravje in imunski sistem. Predstavimo tudi nekaj živil, ki so del Ajurvedske kuhinje. Pokažemo veliko tridošnih ajurvedskih jedi kot so panir, kako se pravilno pripravi ghee (ki so ga že pred 200 leti pripravljale ženske v Bohinju), dose, čapati, sabdži, črni sezam (ki je odličen vir železa), gomasio (sezamova sol) in še mnogo drugih. Seveda pa se dotaknemo tudi naših tradiciomalnih jedi, kako se pravilno pripravijo, da so lahko prebavljive in pobožajo naše črevesje.

“Ajurvedske kuharije” ne gre primerjati z vedsko-indijsko kuhinjo. Resda so podobna živila in začimbe. Ajurvedsko pripravljanje jedi so 80% kuhana hrana, ki poboža presnovne in prebavne organe, ki je lahko prebavljiva in ne ustvarja vnetij. Rečemo ji “satvična hrana.”

  • Med delavnico detajlno razložim črevesni mikrobiom in kako deluje vagusni živec. Slabe bakterije v črevesju povzročajo številne težave kot so depresija, migrena, kožne bolezni, zapeke, napihnjenost in druge neprijetnosti, ki pestijo sodobnega človeka zaradi neprimerne procesirane hrane.
  • Povemo potek prebave, katera živila so primerna in katerim se je smiselno izogibati. Probiotiki so sicer začasna rešitev v primerjavi z naravno fermentirano hrano, ki v črevesnem mikrobuomu zagotavlja bakterije, ki so za zdravje koristne in nujno potrebne za stabilnost zdravja in imunskega sistema. (Primer: Fermentirana hrana ni primerna za povečano došo pitta, trda in suha hrana ni primerna za došo Vata, prveč oljna in hrana z veliko vrednostjo maščob, pa ni primerna za došo Kapha)
  • Na delavnicah pokažemo kako se pravilno pripravi “prasada”, karmično očiščena hrana.

Cena klasične delavnice je 70 €.

INDIVIDUALNE ENODNEVNE DELAVNICE

Fermentirana hrana in kruh, ki te ljubim – 80 €

Spečemo kruh, ki je primeren za vašo konstitucijo. Prikažemo pripravo starterja, in peko kruha brez kvasa. Po predhodnem dogovoru pripravimo kruh brez glutena ali brez “klasične” moke (tef, prosena moka, ajdova moka, riževa moka). Kruh je osnovna sestavina našega prehranjevanja. Kupljen v nakupovalnih centrih je poln aditivov, zato je težko prebavljiv, napihuje, povzroča otekajne in redi, saj prehranjuje bakterijo Firmicutes. Zaradi dodatkov in glutena nam otekajo sklepi na nogah, rokah, otekline pa se lahko pojavijo tudi na obrazu.

Sladko, brez sladkorja – 80 €

Zaporedje gre nekako takole: otroci, moški in šele potem ženske. Neustavljiva sla po sladkem ima v možganih isti center, kot vse ostale odvisnosti. Pregreham se je težko odreči, lahko pa sladice pripravimo iz “zdravih” živil. Povem kateri so najboljši nadomestki belega sladkorja in pokažem kako enostavno je pripraviti slastne sladice, ki jih jemo brez slabe vesti. Torej take, ki ne redijo in ne pristanejo v bokih.

Malica za v službo – 80 €

Velikokrat slišim, da se na delavnem mestu ne da prehranjevati zdravo. Zdravo, polnovredno kosilo ali malico si lahko pripravimo doma in si jo nesemo v službo. Na delavnici prikažemo jedi, ki jih pripravimo večer prej in vas počakajo do jutra v stekleni tupperware posodi.

Individualne, po vašem izboru – 90 €

To so delavnice, kjer po vašem izboru prikažemo jedi, ki so primerne za vašo konstitucijo in ne povzročajo vnetnih procesov, ki jih ustvarjajo vnetni citokini. Zajtrk, glavno jed, sladico, prigrizek in peko kruha. Med pripravo jedi poteka razlaga o prehrani, ki je primerna za vaš energijski potencial.

Tematske in Gurmanske – 90 €

Na tematskih delavnicah pripravimo 4 hodni meni. Predhodno se skupaj pogovorimo o vaših željah. Meni pripravimo skupaj glede na vaše potrebe in pričakovanja. Razložim poglobljen holističen pristop do prehrane in prehranjevanja kot del tradicionalnega obreda. Hrano predstavim kot vibracijo, ne le kot energijski vnos. Izvemo o energetskih potrebah po hidratih, maščobah, zelenjavi in sadju v vsakodnevni prehrani. Pokažemo tudi kako pripravimo “prasado”, karmično očiščeno hrano.