PANCHAKARMA

Funkcija Panchakarme je ohraniti ravnovesje doš, spodbuditi njihovo znižanje, pomiritev poslabšane doše in odpraviti napredno neravnovesje doš.
– Sushruta

Panhakarma je klasično tradicionalno ajurvedsko razstrupljanje. Je tudi najbolj radikalna. Izraz Panchakarma dobesedno pomeni “pet dejanj.” V ajurvedi je to pet postopkov, ki zagotavljajo izločanje toksinov in patogenov iz telesa. Nekateri uporabljajo tudi izraz razstupljevalna terapija telesa in duha.

Cilj Panchakarme je zagotoviti, da vitalna energija našega telesa – “Prana”, prosto teče in prečisti vseh sedem dhatujev. Hkrati pa se tudi vse tri doše povrnejo v ravnovesje. S tem se počutje posameznika izboljša, saj telo pripeljemo v naravno stanje, v homeostazo. Prav tako pomaga pri obrambi proti številnim ostalim neravnovesji v telesu.

Pet glavnih postopkov Panchakarme odpraviti amo iz telesa (ama so neprebavljeni presnovni odpadki ali strupi) in povrnejo zdravje sedmim dhatujem – tkivom: (okenček na: Kaj je dhatu)

 1. Rasa – limfa ali plazma
 2. Rakta – kri ali krvni serum
 3. Mamsa – mišice ali mišično tkivo
 4. Meda – maščobno tkivo
 5. Asthi – kosti in zobje ali kostno tkivo
 6. Majja – kostni mozeg in živci
 7. Shukra- reproduktivni organi; jajčeca in semena

Po Charaka Samhiti telo uporablja tri poti za izločanje odpadkov in toksinov: usta, anus in nos. Tri doše (vata, pitta, kapha) delujejo kot vozilo, ki prenaša strupe navzgor, navzdol ali periferiferno. Doša Gati”, premakne nečistoče iz globokih struktur preko teh treh odprtin. Izločajo pa se tudi preko kože. Zdravilna moč Panchakarme je v njeni sposobnosti, da vspodbudi naravno gibanje doš za odpravo ame – toksinov. (navzgor, navzdol in periferno)

SHAMANA

“Shamana” ali paliativna terapija, za katero se lahko posameznik odloči, tega ne more odpraviti. Panchakarma pa trajno odpravi vzrok, ker odstrani nakopičene toksine, ki so se globoko zakoreninili v nekem tkivu ali organu. Poleg tega obnovi funkcijo določenega tkiva – datuja. Stabilizira prebavo, in razblini možnost za prihodnje bolezni, ki so povezane z motnjami vate, pitte in kphe, kjer se toksini nabirajo.

PREDPRIPRAVA NA PANCHAKARMO

Pred Panchakarmo je potrebno izvesti Purvakarmo – predpripravo. To sta dva postopka, imenovana “Shenana” – oljenje z zeliščnimi olji in “Svedana” – parna kopel, lahko tudi savnanje v parni kopeli. Brez ustrezne predpriprave, bi ti tretmaji odstranili samo amo, ki je v prebavilih, in bi imeli majhen ali skoraj ničen vpliv na toksine, ki se nahajajo v globoko v ostalih tkivih in organih. Primer, ricinusovo olje bi odstranilo samo toksine povezane s povečano došo pitto.

Zakaj ni odstranjeno vse? To je povezano z amino težko in lepljivo kvaliteto. Ko se enkrat zagozdi v globjih strukturah, se ama tam trdovratvo zasidra.

Sledi predpriprava na dva najbolj pomembna postopka. Na “Vamano” in “Virechano”. Ko je telo pravilno pripravljeno se izvede eliminacija strupov. Tretji najbolj pomemben postopoek je “Vasti” ali “Basti” – medicinski klistir, ki ga lahko posameznik izvede, pod nadzorom tudi doma. Potrebna sta še dva postopka, “Nasya” in “Raktamoksana”.

PET POSTOPKOV PANCHAKARME

1. NASYA ali “Shirovirechana” je postopek, ki se uporablja, kot pomoč Vamani pri odstranjevanju ame in odvečne sluzi iz področja kaphe. Iz grla, nosu, sinusov ter drugih organov v predelu glave in vratu. Nasaya je vnos zeliščnih zdravilnih učinkovin in olj v nos. Ta proces spodbuja izločanje, ki pomaga odstraniti amo s tega področja. Primarni učinek zdravljenja je, izboljšati povezavo med čutili in organi zaznavanja z odpiranjem kanalov “Srotasov”, skozi katere tečejo senzorične informacije. Nosnici sta neposreden “kanal” do možganov. Aplikacija olj in zelišč v nosnici, pomaga pri kroničnem sinusitisu, glavobolih, boleznih grla, vnetju drugih delov sluznice (katar), težavah z glasom (glasilkami) in pri očesnih boleznih. Dihanje postane čisto in neovirano. Izboljša se tudi sposobnost vonja. Nasya se imenuje periferno izločanje.

Panchakarma - Nasya
Nasya

2. VAMANA se odvija v zgornjem ali kapha predelu telesa in upravlja gibanje doš navzgor. Odstrani amo – nakopičene strupe, v tem predelu. Toksini, povezani s kapho, se primarno, a ne izključno, odlagajo skozi zgornji del telesa. Došno delovanje potegne s kapho povezane toksine v strukturo želodca, kjer se zgosti v gostejše tkivo – sluz. Tukaj se naravno zbira kaphična ama, ki jih izločimo z  Vamano ali terapevtskim bluvanjem. Ustna votlina namreč ponuja najlažji in najbolj neposreden način za odvajanje te vrste ame. Ta postopek se imenuje gibanje navzgor.

Panchakarma - Vamana
Vamana

3. VIRECHANA deluje na došo pitta. To je predel telesa, katerega glavni organi so tanko črevo, želodec, jetra in kri. Jetra so poddoša pitte, ki ima sicer primarno mesto v tankem črevesju. Virechana očisti cono pitta in odvečno amo s pitto povezanimi toksini, ki se tam naravno kopičijo. Ta postopek imenujemo gibanje navzdol in se ga izvaja z zeliščnimi odvajali. Virechana je najboljše zdravilo za gastrointestinalne motnje kot so zaprtje, okužbe s paraziti in vsa dermatološka neravnovesja povazana s kožo; ekcemi, alergije in razni dermatitisi. Virechana je intenziven postopek in ni primeren za nosečnice, za osebe z KVČB ter za šibke in ostarele posameznike.

Panchakarma - Virechana
Virechana

4. VASTI tudi BASTI, čisti področje doše vata, katerega primarno mesto je debelo črevo. Ama, povezana z vato, se zaradi bližine in dostopnosti teh organov izloči skozi rektum. Vasti ali medicinski zdravilni klistir je vnašanje zdravilnih zeliščnih pripravkov v debelo črevo skozi anus. Spodbudi izločanje ame, povezanih z došo vato. Najbolj poznana sta “Nirooha Vasti” in “Anuvasana Vasti.” Tradicionalna Pančarakma jih pozna še veliko več. Naprimer Kala Vasti, Karma Vasti, Yoga Vasti, etc. Za vsako neravnovseje se pripravi drugačen klistir, iz zeliščnih pripravkov, past, olj in zdravilnih prevretkov – čajev, iz točno določenih in predpisanih zelišč. Vasti je priporočljiv pri težavah z zapekami, vranico, kolikah ter pri tvorbi oziroma odpravljanju ledvičnih in žolčnih kamnov. Ta postopek imenujemo gibanje navzdol.

Panchakarma - Vasti
Vasti

5. RAKTAMOKSANA je zadnji od petih izločevalnih postopkov. Iz krvi odstrani toksine povezane s pitto. Raktamokshana izhaja iz imena “Rakta”, ki pomeni kri in “Mokshana”, kar pomeni osvoboditev. Tradicionalna ajurveda uporablja tudi pijavke. Te se uporabljajo za odstranitev zastrupljene periferne krvi; naprimer pri krčnih žilah, bolečinah v sklepih, kalcinacijah, ipd.  Ta postopek dobesedno sprosti nečisto (zastrupljeno) kri iz perifernega sistema, lajša bolečine v kolenih, sklepih, uporablja pa se tudi pri luskavici in še nekaterih drugih neravnovesjih.

Raktamoksano lahko izvedemo tudi z odvzemom venozne krvi, vendar imajo pijavke – “Leech” veliko večjo zdravilno moč. V njihovi slini so znanstveniki našli več kot 120 encimov, ki delujejo protivnetno, protibolečinsko, povečujejo viskoznost krvi, imajo antibiotične učinke, ipd. Tudi ta postopek imenujemo periferno izločanje toksinov. Pri nas na zahodu je postopek znan kot hirudoterapija.

Panchakarma - Raktamoksana
Raktamoksana
Panchakarma - Raktamoksana, Terapija s pijavkami
Terapija s pijavkami

ZA PANCHAKARMO SI JE POTREBNO VZETI ČAŠ

To je pet postopkov, ki predstavljajo glavne očiščevalne tretmaje Panchakarme. Kadar se odločimo za to metodo razstrupljanja, si je potrebno vzeti čas. Občajno traja enaindvajset ali več dni. Odvisno od neravnovesja, toksičnosti telesa, starosti, spola, teže, višine in psihofizične pripravljenosti posameznika. Vse to vpliva na dolžino Panchakarme. Vsak protokol je drugačen in ga prilagodimo za vsakega posameznika posebej. To ne pomeni, da v tem času ne uživamo hrane ali smo na postu. Predpisana je točno določena dieta, ki se jo je potrebno držati.

Če se dločimo za tradicionalno Panchakarmo je smiselno izvesti vseh pet protokolov, drugače dhatuji – tkiva in organi, niso detajlno prečiščeni in je čiščenje nepopolno.

ZNANOST O PIJAVKAH

 1. Najbolj znana substanca v slini pijavke je Hirudin, sestavljena je iz 65 molekul aminokislin. Ob vezavi hirudina s trombociti nastane pasivna spojina. Kadar se trombociti vežejo z drugimi snovmi v krvi, tvorijo trdne polimere, kar lahko zamaši žile in povzroči zastoj cirkulacije. Trombociti so izjemno pomembni v procesu homeostaze, saj krpajo krvne žile. Ko se le-te poškodujejo, so trombociti izjemno nevarni, sploh kadar se večji polimeri znajdejo v krvi, saj lahko povzročijo hipoksijo, apoksijo ali infarkt.
 2. Druga najbolj pomembna substanca je Calin, ki preprečuje strjevanje krvi z blokiranjem povezovanja kolagena po vonWillebrandovem faktorju.
 3. Destabilase, povzroča hitro topljenje krvnih strdkov, kar pomaga pri obnovitvi krvnega obtoka.
 4. Bdellins, ima protivnetne učinke in zmanjšuje zatekanje tkiva.
 5. Hyaluronidase,povečuje viskoznost in ima antibiotične učinke. Njegov razpršilni faktor omogoča ostalim snovem iz pijavkine sline, da prodrejo globje v tkiva.
 6. Egklins, je skupina proteinov, ki delujejo protivnetno.
 7. Histaminu podobne snovi, te širijo žile in omogočajo boljšo pretočnost krvi v delu “ugriza.”
 8. Anestetične substance, ki učinkujejo protibolečinsko. Terapija je neboleča, anestetične substance pa učinkujejo še dolgo časa po terapiji.
 9. Baskova I.P. je z osebjem Moskovske državne univerze odkrila, da imajo vsaj tri substance iz pijavkine sline lastnosti nevro stimulatorjev: destabilase, bdelastazine in bdellin.

Vir: https://pijavka.si/terapija/pijavkina-slina/

Terapija s pijavkami
Terapija s pijavkami