MIKROBIOM

Črevesje je pozabljen organ.
– dr. Giulia Enders, znanstvenica

Mikrobiom je sistem sluzi v katerem se nahajajo bakterije, ki vzdržujejo zdravje. Vse več se govori, da je pravzaprav pozabljen organ. Znanstveniki, ki ga podrobneje raziskujejo, mu pravijo lokomotiva našega psihofizičnega ravnovesja, saj v njem nastaja kar dve tretjini imunskega sistema.

Danes ni več dvoma, da se večina bolezni prične v črevesju. Tam se nahajajo dobre in slabe bakterije. Slabe, se zaradi slabih prehranskih, neprimernega življenjskega sloga, stresa in drugih škodljivih okoljskih dejavnikov, množijo, katere telo pretvori v strupe in jih s časom ne more več izločiti. Pojavi se toksemija ali zastajanje strupov, ki neizbežno vodi v vnetni proces v določenem predelu našega organizma.

Strupi so stranski pojav vsakega metabolizma, vendar jih naša telesna inteligenca sproti odvaja. Skozi kožo s potenjem, urinom in blatom. Ko tega ne zmore več, se izrazi bolezen. Znanstveno je dokazano, da 80 odstotkov vseh bakterij na svetu človeku ne povzroča nobene škode, 15 odstotkov je tistih nujno potrebnih, da je telo stabilno, 5 odstotkov pa v telesu lahko naredi toliko škode, da zaradi njih zelo hitro zbolimo.

Debelo črevo

Debelo črevo je zadolženo za absorbcijo in prehajanje vode in soli ter za tvorbo blata. Sluznica v debelem črevesu, ne izloča več prebavnih sokov, saj je prebava hrane v tem predelu že končana. Izloča le sluz, ki maže iztrebke in jim lajša prehod. Protitelesca v sluzi nas ščitijo pred raznimi bakterijskimi okužbami.

Večina bakterij v debelem črevesju obožuje sladkor, meso in ogljikove hidrate. Požrešno se z njimi prehranjujejo in se posledično nenadzorovano množijo. S tem pa odvzemajo prostor bakterijam, ki so za naše telo pomembne in za zdravje koristne.

S terapevtskim postom, ki je daljši od sedem dni, če ga izvajamo pravilno in se protokolarno tudi klistiramo, nekatere slabe bakterije odstranimo, saj jim odvzamemo hrano, ki je potrebna za razmnoževanje in njihov obstoj. Ni se pa na to vedno zanašati. Kadar smo precej toksični proces traja veliko dlje. Posebej pomembno je obdobje po postu, saj razstrupljanje še vedno poteka. Ker smo prebavo ustavili, proces vzpostavljanja dnevnega odvajanja blata, včasih traja tudi mesec dni.

Kamor gre cesar peš

Vsakodnevno “kakanje” je za zdravje ključnega pomena. Ajurveda govori o pomembnosti barve, konsistence in količine blata. Kdor ima trdo blato ima veliko težav. Napihnjenost, trd trebuh in plini so spremljevalci neredne prebave. K temu so nagnjeni predvsem ljudje z povečano vata došo.

Če odvajamo težko, težavo lahko rešimo s pomočjo pravilnega izbora živil, ki je točno določen za naše došno razmerje in terapevtskim vnosom živih kultur – probiotikov ali še bolje z naravno fermentirano hrano. Druga neprijetnost so driske, ki lahko vodijo v dehidracijo, sploh, kadar je driska prisotna več dni.

Spremljanje prebave in samega blata je zato zelo pomembno, še posebej kadar se ne počutimo dobro. Pogled v straniščno školjko nam zato lahko hitro razkrije marsikaj. Naj vam vsake toliko ne bo nič nerodno pregledati svoj kakec. Verjamem, da vas tega niso učili doma, je pa za vaše zdravje pomembno in koristno.