DEVELOPMENT OF DISEASE

Illness is redemption, not punishment

Bolezen je odsotnost zdravja, tako kot je tema le odsotnost svetlobe. Zdravje je red, bolezen je nered. Po ajurvedi se vsako bolezensko stanje se prične z vnetnim procesom, ki poteka po točno določenem, šeststopenjskem protokolu.

Če znamo poslušati svoje telo, potem »slišimo«, kadar v našem telesu nekaj ne deluje pravilno. Kadar je naš um v miru ne proizvaja smeti in toksinov. Takrat smo v harmoniji s svojo zavestjo in smo zdravi. V nasprotnem primeru zbolimo.

Naše telo je neverjeten “stroj” in zboleva počasi. Strupi se praktično nalagajo v našem telesu skozi celo življenje, na mestu, ki je najbolj šibko. Zaradi oksidativnega stresa se poruši kislinsko bazično ravnovesje, ki je med glavnimi vzroki za številna degenerativna stanja. Sprožilec bolezni je prekomerna količina strupov, ki doseže kritično raven v trenutku, ko jih telo ne more več izločati po naravni poti.

Oksidativni stres

Toksini niso nič drugega kot prosti radikali, molekule, ki jim manjkajo elektroni. Ker so nestabilni iščejo elektrone v svojem okolju, da postanejo stabilni in s tem nevtralni. Manjkajoči elektron lahko dobijo od antioksidantov (vitamin C, provitamin A, vitamin E…) ali pa jih ukradejo molekulam zdravih celic, in jih s tem poškodujejo. Kadar zdravi celici odvzamemo elektron, povzročimo oksidacijo. Temu rečemo “oksidativni stres”.

Kaj je zakisano telo?

Zakisano telo ima spremenjene lastnosti rdečih krvnih telesc, ki našemu telesu dovajajo kisik. Tako spremenjene so manj elastične in izgubijo sposobnost spremembe zunanje oblike. Zaradi tega se lepijo v gruče in težje prehajajo skozi tanke stene kapilar. Zaradi povišane viskoznosti krvi se poslabša lokalna oskrba tkiv s kisikom. Pomanjkanje kisika v celicah pa ustvarja kislo okolje, ki je poglaviten dejavnik za nastanek bolezni. Kri v prvi vrsti zakisa meso, vsi mesni izdelki, pa tudi vsa procesirana hrana, prigrizki, piškoti, pa tudi pšenica in kruh, ki je polen dodatkov. Jetra so na udaru, saj ne zmorejo prečistiti vseh toksino – ame.

Prisotnost kislega vzdušja oslabi delovanje telesa, hkrati pa poveča potrebo po mineralih. Pomanjkanje mineralov sili telo v izčrpavanje le-teh iz človeškega organizma. Organi in tkiva se zaradi neprekrvavljenosti pričnejo hladiti, kosti izgubljajo kalcij, kostno maso in pojavijo se številne bolezni.

Prakriti – stanje ob rojstvu ali Genski zapis

Z diagnostiko ugotovim kakšno je bilo naše telesno in duhovno stanje ob našem spočetju in ga primerjati z trenutnim. V ajurvedski doktrini to stanje imenujemo prakriti, uradna medicina ga imenuje genski zapis, in je do promila izračunana kombinacija. Ta določa naše psihofizične lastnosti in funkcionalna vedenja. Načrt, ki ga nosimo v sebi je idealen za naše zdravje, počutje in osebno rast. Ta zapis ostaja nedotaknjen in nespremenjen. Naša konstitucija je skozi celo življenje enaka in se razlaga s pomočjo petih elementov, ki so bili in so del naše celote – našega telesa, mikrokozmosa. Prakriti se spremeni zaradi okoljskih dejavnikov.

Vikriti – trenutno stanje

To stanje je odvisno od življenjskih okoliščin, rekreacije, prehranskih navad, meditacije, sprejemanja in pravilnega reševanja problemov ter odnosov med posamezniki. Notranji organi so pod nenehnim stresom vsakdana. Stres pa so odnosi. Interakcija s sebstvom in svetom. Kadar se imamo radi, se ne jezimo in nismo v nenehnem boju s seboj, potem tako delujemo tudi navzven, s svojo okolico.

Dokler smo mladi nam organi in telo delajo večinoma brezhibno. Problem se pojavi, ko z neustreznimi življenjskimi navadami in razvadami porušimo stebre našega zdravja. Kot odgovor na spremembe v okolju, se spreminja tudi kombinacija elementov v našem telesu in posledično se poruši imunski sistem – ravnovesje bakterij v črevesnem mikrobiomu.

Dokler sta Prakriti in Vikriti v harmoniji smo zdravi, ko se ravnovesje podre – zbolimo. Vendar bolezen poteka počasi, včasih se tudi leta ne izrazi, potem pa izbruhne nenadoma. Strupi se nalagajo počasi, ko presežejo določeno mero in jih telo ne more več izločati, zbolimo.

Naredimo nekaj zase in za preventivo svojega zdravja!