BILKA BALOH

Preprosta in enostavna

Bilka Baloh je svobodna raziskovalka, mentorica in svetovalka na področju zdrave prehrane, v katero vpleta doktrino Ajurvede. Že petindvajset let se aktivno ukvarja z problematiko živilske industrije in procesirane hrane, ki v telesu povzroča nered in bolezni.

Vata doša (eter, zrak), ki prevladuje njeni konstituciji, jo je vodila od Amerike do dajlnega Vzhoda. V Hollywoodu je končala šolanje za specialne efekte in filmsko masko, vendar se je zaradi ljubezni do zdrave, ekološko in lokalno pridelane hrane, ter trdnih in močnih korenin, ki jih je pognala na Gorenjskem, vrnila v Slovenijo.

Nekaj časa je delala na POP TV, kjer je pisala prispevke za spletno stran vizita.si, vendar jo je njen pustolovski in ustvarjalen duh, kmalu popeljal po domala vseh kulinaričnih deželah širom Evrope. Izobraževala in delala je v Toscani, Umbriji, Liguriji, Poljskem, Nemčiji, Grčiji in se posvečala gurmanskim presežkom v omenjenih deželah. Kuharija je strastki jo je podedovala od starih staršev, ki so imeli gostilne na Jesenicah in v Škofji Loki. Od tod znanje in spoštljiv odnos do ekološko pridelane hrane.

Gospodarsko zbornico Slovenije je sodelovala na projektu Na mavrici zdravja – Zdravi izzivi, kjer je s svojimi prispevki opozarjala na problemaiko kemikalij v prehrani in koristnosti terapevtskega psotenja.

Svojo pot je sklenila z šolanjem iz Ayurvede, na American Institute of Vedic studies, kjer je uspešno zaključila šolanje Ayurvedic Healing. Svoje dolgoletne izkušnje s področja terapevstskega postenja, kot mentorica, že dolga leta deli z ljudmi, ki imajo najrazličnejše zdravstvene težave, v katero uspešno uvaja doktrino ajurvedskega zdravljenja neravnovesja v telesu.

Sodeluje z priznanin Ajurvedskim zdravnikom Dr. Milind Sajjanvar – jem, ki ima v Indiji priznani ajurvedkski kliniki v Whradi in Ganesh Nagarju, ki je njen mentor, učitelj in svetovalec.

S svojimi varovanci uspešno izvaja tredicionalno indijsko Pančakarmo, terapevstka postenja, izvaja postne odmike – retreate, delavnice ajurvedske, veganske in vegetarijanske prehrane in predava o zdravi prehrani, ter izvaja osebna svetovanja pri dietnih podporah. Aktivno se ukvarja z raziskovanjem črevesnega mikrobioma.

V plejadi izobraževanj o prehrani, makrobiotiki, je zaključila tudi reiki, tradicionalno zahodno zeliščarstvo in šolanje iz specialne, Montessori pedagogike. Metodologijo opazovanja uspešno vpleta v svoje delo.

Meditacija in joga sta neobhodna pri zdravljenju telesa, uma in duha. Med njenimi učitelji meditacije je Sant Baljit Singh  Meditacija na notranjo svetlobo in zvok, ter Dušan Osojnik, ki jo je uvedel v ZaZen meditacijo, ki jo tudi redno prakticira.

Napisala je dve pomembni kjnigi o postenju. Post, seme zdravja in Post širi zavest, Modrost celične inteligence. V slednji je povzela zadnje znanstvene raziskave, ki so bili narejeni 2021 na kliniki Oto Buchinger v Nemčiji.

Njena vizija je izboljšati medsebojne odnose in posameznikom ponuditi orodja za duhovni razvoj. Bilka Baloh je zanimiva, dosledna perfekcionistka, ki se nerada izpostavlja, se ukvarja z jogo in meditacijo ter hkrati bije boj za živali, naravo in za planet. Če pa se boste povzpeli malo višje v hribe, obstaja možnost, da jo boste tam tudi osebno spoznali.

Življenska filozofija, ki ji sledi je poglobljen odnos do otrok, živali in celotnega stvarstva. Do vsega kar je čisto, resnično in nepoškodovano s tehnološkim razvojem.